Publicat în comunitate, cultura, deva, eveniment, relaţii publice

„Dacă aş fi scriitor…”

După ce Nataşa, păcălindu-l pe Ivanuska, mi-a înveselit ziua de 1 aprilie, mi-am adus aminte că am „un folder” plin cu anunţuri…coolturale (iertare, nene Pruteanule!). Asta însamnă că voi avea o săptămână cam tot aşa cum fu şi ha dinainte: plină ochi!

(Ioi! Să nu-l uit azi pe Zamfir a’ lu’ Ulise! Facebook-u’ ne anunţă că e ziua lui! 🙂 )

Biblioteca Judeţeană „Ovid Densusianu” Hunedoara – Deva organizează o nouă ediţie a îndrăgitului concurs pentru elevii din ciclul primar intitulat „Dacă aş fi scriitor”.

Decernarea premiilor va avea loc în ziua de 2 aprilie 2012, ora 10, la Casa de Cultură „Drăgan Muntean” din Deva.

„A devenit deja o tradiţie ca biblioteca noastră să angreneze elevii şcolilor generale din Deva într-o competiţie menită să le sădească dragostea de lectură, să le dezvolte imaginaţia, creativitatea, să le permită manifestarea fanteziei literare. Cu câteva luni înainte, elevii ciclului primar primesc un număr de poveşti cunoscute şi îndrăgite pe care copiii să le rescrie. În felul acesta, situaţi în ipostaza de scriitor, copiii refac trama epică a fiecărei poveşti şi îşi imaginează propria variantă a poveştii. Juriul, format din bibliotecari, citeşte toate aceste creaţii ale copiilor şi le premiază.

Criteriile principale pe care se bazează decizia juriului sunt legate de originalitate, imaginaţie, creativitate, fără a neglija aspectele legate de corecta folosire a limbii române. De asemenea, se urmăreşte exprimarea cursivă, coerentă, cu folosirea unor figuri de stil adecvate şi cu păstrarea elementelor specifice basmului. Anul acesta, elevilor li s-a transmis un număr de opt basme şi poveşti dintre cele mai cunoscute şi mai îndrăgite: Doi feţi cu stea în frunte, Frumoasa şi bestia, Greuceanu, Lebedele, Muc cel mic, Prinţesa şi bobul de mazăre, Ridichea uriaşă şi Ursul păcălit de vulpe.

Vor fi acordate 3 premii şi 2 menţiuni din partea juriului.

De asemenea, se vor acorda premii pentru secţiunea « Dacă aş fi ilustrator » , care se adresează tot micilor cititori din ciclul primar şi constă în realizarea  unei coperţi de carte cu titlul uneia dintre poveştile menţionate mai sus. Lucrările prezentate trebuie să conţină o ilustraţie reprezentativă pentru povestea aleasă şi elementele de identificare a unei cărţi. Este o modalitate în plus de a atrage copiii spre lectură şi a le dezvolta imaginaţia artistică.

Festivitatea de premiere se va încheia, ca de obicei, cu o frumoasă paradă a costumelor reprezentând personaje din poveştile aflate în concurs şi se vor acorda diplome din partea juriului.”

Tot de la Sebastian Bara mi se trage…

4 gânduri despre „„Dacă aş fi scriitor…”

  1. Cred că micuții pot scrie povești foarte frumoase…pentru că au sufletul proaspăt ! Uneori îmi vine să plâng când mă gândesc la sufletul meu din copilărie. Ceea ce regret cel mai mult este acea credință copilărească în faptul că, până la urmă, binele va învinge răul, și că noi suntem ocrotiți, orice s-ar întâmpla. Nu era vorba de logică, ci doar de credință…

  2. Ce să facem, destinul fiinţei umane a fost stabilit: cel puţin în lumea asta, omul trebuie să facă loc, în cele din urmă, celor care vin…
    Poate că binele învinge răul, însă nu ştim unde se „propagă” asta…Aşa că, binele să încercăm să-l facem… 🙂

  3. E pe bune cu copilasii, povestitori, nu e pacaleala…
    Si le plac basmele alese? Din cate se scrie azi pt copii, ..si se scrie parca prea mult, nu se alege nimic? Nu se combina cu desene animate, cu personaje din filme, etc? Zic si eu, ca omul creativ:)

Lasă un comentariu