Publicat în ela roseni, photo, politica, realităţi

Victor Ponta, românii, politicienii români şi… John Perkins

„Starea naţiunii” priveşte naţiunea, nu? Aşadar, NAŢIUNE,  trezeşte-te!

În 10 ianuarie 2013, Victor-Viorel Ponta a prezentat „starea naţiunii”. Am pierdut emisiunea.  O s-o urmăresc în reluare. Dar am citit presa. Oooook!

Acum: dacă am să-mi exprim opinia să nu ziceţi că sunt pesimistă. Ca întotdeauna, pur şi simplu, îmi pun întrebări. Ceea ce voi scrie nu are legătură cu Victor Ponta. Dar are legătură cu” mersul lucrurilor”.

Normal, voi „cita” din Perkins!

În anii premergători primei mele vizite acolo (John se referă la Ecuador), în 1968, această ţărişoară devenise o victimă de predilecţie a corporatocraţiei. Contemporanii mei şi chiar eu, precum şi echivalenţii noştri corporatişti, reuşiserăm să o aducem la faliment efectiv. I-am împrumutat miliarde de dolari, astfel încât să poată angaja firmele noastre de inginerie şi construcţii care să conceapă proiecte ce aveau să vină în ajutorul familiilor celor mai bogate. Drept rezultat, în aceste trei decenii, nivelul oficial de sărăcie a crescut cu valori între 15-70%, datoria publică a crescut de la 240 milioane la 16 miliarde de dolari, iar partea din resursele naţionale alocată celor mai săraci cetăţeni a scăzut de la 20% la 6%. Astăzi, Ecuadorul trebuie să aloce aproape 50% din bugetul naţional numai pentru achitarea datoriei – în loc să ajute milioane de cetăţeni clasificaţi oficial sub limita sărăciei.

Situaţia din Ecuador demonstrează în mod clar că aceasta nu a fost rezultatul unei conspiraţii, ci un proces apărut în timpul guvernării atât a democraţilor, cât şi a republicanilor, un proces care a implicat toate băncile multinaţionale, multe corporatocraţii şi misiuni de ajutor internaţional dintr-o mulţime de ţări.

Mai scrie Perkins:

Era vremea să ne luăm tributul de la Ecuador (…)

Dacă insistam pe colectarea datoriei, repercursiunile aveau să depăşească mult capacitatea noastră de a le socoti. Nu era vorba numai despre distrugerea culturilor indigene, despre vieţi omeneşti şi despre mii de specii de animale, reptile, peşti, insecte şi plante, dintre care unele ar fi putut conţine tratamente nedescoperite încă pentru o serie întreagă de boli. Nu era vorba numai despre faptul că pădurea tropicală absoarbe gazele – emanate de industriile noastre, contribuind la efectul de seră – şi produce oxigenul esenţial pentru vieţile noastre (…)

(John Perkins – Confesiunile unui asasin economic)

Acestea fiind scrise şi urmărind firul evoluţiei datoriilor noastre, voi ce credeţi? E doar o întrebare.

Va veni şi rândul românilor să plătească datoriile pe care politicienii le-au angajat în numele „trăitului bine”?

Cred că este timpul, mai mult ca niciodată, ca românii să pună piciorul în prag, să spună stop – prin demonstraţii, mitinguri şi greve – acţiunilor care ne vor conduce spre prăpastie. Normal, atunci când e cazul.  Iar pentru asta e nevoie de cunoaştere, de analiză, de vigilenţă. Sunt vieţile noastre în joc, chiar atât de nepăsători suntem cu noi înşine şi cu viitorul odraselor noastre?

Din Londra, 11 ianuarie 2013

revelion londonez
M-a prins revelionul 2013 în Trafalgar Square. Piaţa a fost închisă, de jur împrejur – cordon de poliţişti. Nu am mai ajuns la „Roată” (London Eye)  😦 . După miezul nopţii – călcat în picioare unii pe alţii. Trecut botezul cu brio! 🙂

Când aveţi timp mai treceţi şi pe aici… Aşa, ca să vedeţi ce ocupaţie am…

19 gânduri despre „Victor Ponta, românii, politicienii români şi… John Perkins

 1. Te citesc cu mare drag, Marinela!
  Ma bucur sa constat ca in ciuda tuturor problemelor carora le faci fata, ai forta sa continui a crea.
  Faci parte din elita invingatorilor!

  1. Îţi mulţumesc tare mult… Nici ţie nu îţi este uşor… Am ales o cale grea, dar învăţăm multe, nu-i aşa? Am vrut să renunţ la genul ăsta de activitate… Dar nu pot! Mă ştii doar… 🙂

 2. Daca macar 5% din romani s-ar interesa de soarta noastra ca natiune, asa cum o faci tu, probabil nu ne-ar mai fi interesat cine e seful guvernului sau ministrul turismului…(sa nu zic de presedinte ca mi se face rau… )

 3. Da, ţara noastră va avea mult de tras… Aş vrea ca dragii noştri cetăţeni să fie mai activi…
  Astăzi am postat primul meu comentariu la „The Telegraph”
  Am primit… recomandari. Semnez cu ela roseni… 🙂 Pe care pagină am ajuns nu aş putea spune…

  1. MC Ranin este un profesionist! Da’ ca la noi, la nime’! Am fost la câteva piese şi de când a venit el ca director artistic mi-a plăcut programul teatrului… Cum tot spuneam: politicianismul conduce, nu valoarea şi profesionalismul… Eu de ce crezi că m-am cărat din Deva? Nu au mai vrut să susţină revista, am primit un şut undeva… Şi când căutam sponsori eram întrebată de partea cui sunt… Ptiu!

 4. Pe mine m-a prins Anul Nou pe Marte. Is mai tare, ha ? Poate-mi zici si mie ce faci prin Londra de atata vreme, ca io m-am saturat de ea in 6 ore. Romanico, hai acasa ! Cu drag,
  Cat despre Ponta, mai da-l dracu’ si pa asta………………………….

 5. o ce veste minunata, am putea sa iti spunem de acum: danielmarTian… sper ca accepti un joc de cuvinte de genul acesta!? danielmartian!?

 6. Da, măi, dragă, oi fi şi marţian – pentru voi cei pe care vă iubesc. Şi oricum sunt Pensionarul vostru; ăla deocamdată plictist. Carmen, sună-mă, te rog: 0721931789.

 7. „Inainte de a darama ceva, trebuie sa fii sigur ca vei putea cladi ceva mai bun.” (Plutarh)
  S-a vazut ce s-a intamplat daca am daramat comunismul, si am eliberat „sacalii” ce erau captivi in sistem. Ne-au devorat economia.
  Trebuie sa concepem sistemul care ocroteste valorile si striveste parazitii.

  1. Mersi, Deceneu! Conferinţa lui Peter Eigen confirmă ceea ce am citit, spune aproape aceleaşi lucruri. Da, cred că datoria noastră, a celor care descoperim informatiile, este aceea de a disemina aceste informaţii.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s