Publicat în news, ştiri

O echipă de astronomi a descoperit cel de-al cincilea satelit al planetei pitice Pluto (P 5)

Sursa

Miercuri, 11 iulie 2012, cercetătorii de la NASA au anunţat că o echipă de astronomi a descoperit, cu ajutorul telescopului spaţial Hubble, cel de-al cincilea satelit al planetei pitice Pluto.

Satelitul a fost denumit P5, are o formă neregulată, un diametru cuprins între 6 şi 15 mile (10-25 km) şi se află pe o orbită de 58,000 de mile (aproximativ 94 000 de km).

„Sateliţii lui Pluto se găsesc pe orbite diferite şi sunt ordonate perfect unele în altele, cam aşa cum sunt păpuşile ruseşti”,  a declarat Mark Showalter de la Institutul SETI din Mountain View, California.

Astronomii sunt intrigaţi că o planetă atât de mică poate avea o „colecţie” de sateliţi naturali atât de complexă. Noua descoperire oferă indicii suplimentare despre modul în care sistemul planetei Pluto s-a format şi a evoluat. Teoria favorită este că toţi sateliţii lui Pluto sunt fragmente rezultate în urma coliziunii dintre Pluto şi un alt mare obiect aflat  în centura lui Kuiper, eveniment care s-ar fi petrecut cu miliarde de ani în urmă.

Ştire preluată de aici…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s