Publicat în realităţi

O spun cu optimism – am ajuns la fundul sacului!

Cam aşa pot arăta toate gospodăriile individuale din ţară!
Şi dacă ţăranul ar avea facilităţi ca să-şi vândă marfa, ce bine am duce-o cu toţii!

De obicei, atunci când cineva ajunge la „fundul sacului”, în funcţie de temperament, de pregătire, de cum îl duce mintea, se căzneşte să caute soluţii. Instinctul de conservare îi spune, deşi ştia, că dacă nu se dezmeticeşte nu va mai avea cum să-şi plătească chiria, creditele, benzina, nu va mai avea ce pune copiilor pe masă, nu va avea asigurare medicală şi toate celelalte… Unii pleacă în străinătate, alţii încep să bată la porţile angajatorilor, alţii se transformă în delincvenţi…

Cam aşa e şi cu ţara noastră. Politicienii o ştiu foarte bine: s-a furat cam tot ce se putea fura, acum e cazul să se dezmeticească. Gata cu monopolurile, gata cu importurile de mărfuri care pot fi produse la noi în ţară. Aşa că, în loc să caute metode de a mai fura de pe fundul sacului, mult mai folositor ar fi – pentru ei şi pentru noi  –  să creeze politici economice care să încurajeze dezvoltarea imm-urilor autohtone: credite pentru proiectele viabile, scutiri de impozite vreme de 3-5 ani pentru cei care creează locuri de muncă, încurajarea agricultorilor prin acordarea de subvenţii reale, „împroprietărirea” cu parc auto agricol pentru localităţile care depun proiecte în agricultură şi zootehnie (de exemplu, să le închiriezi tractoare, combine – există „multifuncţionale” agricole?  🙂 –  etc.), crearea unor centre de colectare regionale pentru fructe, legume, cereale, lapte etc.

Desigur, e nevoie şi de aşa ceva! De muncă! 🙂

Să-mi explice şi mie, cu creionul pe hârtie, un politician responsabil din comisia pentru agricultură, de exemplu, de ce nu se poate. Şi mi-ar mai plăcea să fie găsită o formulă juridică prin care băncile să fie „ajutate” să înţeleagă faptul că trebuie să contribuie şi ele – în mod real – la riscuri… investiţionale. Să-şi mai diminueze profitul din creditele acordate doar „cu buletinul”, vorba fie!

Să recapitulăm: de ce spun cu optimism că am ajuns la fundul sacului? Pentru că suntem obligaţi să găsim soluţii! Cu toţii!

                                                                                                                                     marinela şerban

14 gânduri despre „O spun cu optimism – am ajuns la fundul sacului!

 1. bine, găseşte tu! 🙂
  glumesc, eu nu ţi-aş răspunde-aşa, dar sunt destui nătărăi care asta gândesc, că trebuie să muncească alţii pentru ei;
  deocamdată nu cred să se caute o soluţie să ne salvăm economia, că încă 3 săptămâni de-acum înainte suntem ocupaţi cu plebicistu’.

  1. Da, alţii să muncească pentru ei! Nicio problemă! Chestia e că nu dezvoltă afaceri de genul ăsta! Sunt prea proşti! Să dai cu pixu’ e cam la fel cu a pune degetul pentru că nu ai şcoală! Dai cu pixu’ pentru că ai ştampilă… La altceva nu te duce mintea!
   P.S.: Îţi dezvălui un secret! I-am făcut proşti pentru că poate se vor ambiţiona să demonstreze că nu sunt aşa! 😉
   Visez, ca de obicei! 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s