Publicat în carte, cultura

Geo Bogza, de ce nu?

De ce încercăm „să luăm distanţă” faţă de trecut? Trecutul nu trebuie uitat şi nici nu trebuie făcut vinovat pentru neputinţele noastre actuale. Au trecut 22 de ani şi, dacă „actualizăm” informaţii, constatăm că o mulţime de metehne ale oamenilor de odinioară au străbătut timpul şi tronează şi acum. Alţi omi  😉 , aceleaşi tare!

Recunosc, nu am fost o mare „fană” a lui Geo Bogza. Dar, prin natura activităţii în care „m-am antrenat” (revista), am fost cucerită de poveştile oamenilor pe care i-am întâlnit. Şi aşa am ajuns la „tatăl” reportajului românesc. Da, am pierdut pentru că nu am citit opera lui Geo Bogza.

Am început cu „Anii împotrivirii”. „Cuvântul înainte” a fost scris de către Ion Vitner. Nu ştiu cine a fost, însă redau un paragraf care, cu siguranţă, i-ar fi determinat pe alţii să renunţe definitiv la cititrea cărţii, deşi, un adevăr conţine: unii gazetari actuali pot fi regăsiţi în aceste cuvinte (cu „adaptările de rigoare”):

„Profesiunea de gazetar devenise, prin însăşi supunerea deplină faţă de sacul cu bani al burgheziei şi moşierimii, una dintre cele mai puţin onorabile. În marea lor majoritate, ziariştii erau simpli mercenari, căutând favoarea „viţelului de aur” al capitalismului.”

Intenţia mea nu este aceea de a vorbi despre istorie, ideologii, epoci. Intenţia mea este aceea de a îndemna cititorii la discernământ, la reevaluarea culturii noastre, la normalitate.

Geo Bogza, să recunoaştem, a fost un mare gazetar. Să-l citim ca atare. Şi să gândim critic. Nu SĂ NU CITIM pentru că e literatură din epoca „nu ştiu care”. Nu am întâlnit, în manualele noastre de presă scrisă, niciun citat dintr-un pamflet sau dintr-un reportaj de-ale lui Geo Bogza. De ce?

Mulţi ani mai târziu, din mărturisiri şi şoapte, aflau că omul lor, acela care dusese tratativele, luase el singur câte 500 de lei de fiecare pogon. Iar omul societăţii luase şi el alţi 500. Şi avocaţii tot 500. Şi alţii tot câte 500. Pentru un pogon se cheltuiseră 5000. Fel de fel de misiţi luaseră câte 500. Şi numai ei, stăpânii locului cu care se făcuse afacerea, nu primiseră decât 200. Aşa au debutat întreprinderile petrolifere în ţara noastră! (Lumea petrolului)

S-au strecurat afară din rafinărie, noaptea, la ora tâlhăriilor, trenuri întregi cu benzină, trenuri cu zeci de vagoane, cu locomotivă, cu mecanici, cu frânari. Organele fiscului, organele ceferiste, au fost corupte. Trenuri întregi au părăsit fabrica şi li s-a dat drumul pe liniile ferate ale ţării, pe furiş, hoţeşte, cu un ochi închis pe jumătate, cu un deget dus la buze: sst!… E ora când fură domnii directori generali… (Lumea petrolului)

Nu vi se par întâmplări care se petrec astăzi? 🙂

recomandări: ivanuska  bibliodevafiliala3   filumenie   zamfirpop  dumitruagachi  istoriiregasite   nicole   lunapatrata  epistolepentruzeus  chgabriela  colectionara  diversediversificate  zamfirpop  florinapacuraru   blogulise

2 gânduri despre „Geo Bogza, de ce nu?

  1. Ai dreptate, scriitorii sunt judecaţi fără să se ţină cont de vremurile acelea. Se încearcă o încadrare în alb şi negru. Dacă scoatem politica din ecuaţia şi privim doar textul, vedem că proza lui Geo Bogza a fost bună, aşa cum ai arătat şi tu. Bogza n-a scris numai Cartea Oltului, de care a auzit toată lumea. A fost şi un foarte bun jurnalist,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s