Publicat în carte, comunitate, cultura, deva, eveniment, literatura, semnal

Irimie Străuţ – lansare de…cărţi

N-a fost să fie în 13 că ziua le-ar fi avut pe toate. Mâine e mare chef: Irimie Străuţ înfloreşte cu vreo 80 de flori şi dă de băut! 🙂 Ocazia nu e doar asta!Iaaaa, priviţi mai jos! Şi mai ştiţi ceva? A fost prieten cu Labiş!


Comunicatul de presă a lui Seba e cât o mare, da’ mare e şi viaţa omului.

Să ne trăieşti întru mulţi ani, prietene!

COMUNICAT DE PRESĂ

Biblioteca Judeţeană „Ovid Densusianu” Hunedoara – Deva organizează în ziua de 14 martie 2012, ora 13, în incinta Deva Mall, etajul 4, Salle d’Or, un eveniment cultural de excepţie: omagierea scriitorului Irimie Străuţ la împlinirea venerabilei vârste de 80 de ani. Cu acest prilej, iubitorii de literatură vor avea bucuria să cunoască ultimele patru volume din creația îndrăgitului scriitor hunedorean („Prietenii poveștilor mele”, „Nemaipomenitele aventuri ale lui Mutulică pe Planeta Zânelor Flori”, „Fratele lui Eminescu, Grigore Vieru”, „1 Decembrie, ora astrală a României”), volume care vor fi lansate în cadrul acestui emoționant moment.

Personalitate remarcabilă a vieţii literare hunedorene şi naţionale, Irimie Străuţ s-a născut la 28 ianuarie 1932, în comuna Feneş, judeţul Alba. Copilăria a petrecut-o în satul Străuţii de Jos, comuna Bulzeştii de Sus, judeţul Hunedoara, şi la Alba Iulia, unde a terminat prima clasă primară. Şcoala primară a continuat-o la Lupeni. După absolvirea Liceului Teoretic din Petroşani, a urmat cursurile renumitei Şcoli de Literatură din Bucureşti a Uniunii Scriitorilor, vreme de doi ani, în promoţia denumită azi „Nicolae Labiş”. După cum mărturiseşte în volumul memorialistic „Ultima graniţă a terorii”, l-a legat o frumoasă şi caldă prietenie de poetul Nicolae Labiş. La Şcoala de Literatură i-a avut ca profesori pe cei mai mari scriitori şi oameni de litere ai epocii: Mihail Sadoveanu, Camil Petrescu, Cezar Petrescu, Victor Eftimiu, George Călinescu, Tudor Vianu ş.a. A absolvit şi Facultatea de Istorie Filosofie (1970) şi un studiu postuniversitar de limbă franceză în Bucureşti (1985). Debutează publicistic la 16 ani, în 1948, cu un studiu despre graiul moţilor din Străuţii de Jos, publicat în revista Cum vorbim a Academiei Române. A debutat cu reportaj, în septembrie 1951, în ziarul Scânteia Tineretului, şi în proză, în acelaşi an, cu fragmente din nuvela „O zi cu ger”, publicată în ziarul Zori noi din Petroşani. Începe să scrie şi să publice în revista Pogonici poezii pentru copii, gen pe care îl va cultiva toată viaţa.

După ce a lucrat ca preşedinte al Comisiei Regionale Hunedoara-Alba a Uniunii Scriitorilor (1959-1962), a început o bogată activitate cultural-literară-publicistică la Bucureşti, la revistele pentru copii Luminiţa şi Arici Pogonici, unde a fost şef de secţie (1962-1989). A activat ca secretar literar al Cenaclului „Cezar Petrescu” al Bibliotecii Sectorului 1 Bucureşti (1971-2000). După 1989, a continuat să se dedice literaturii, în special poeziei pentru copii, şi a fondat revistele Bucuria copiilor şi Licurici.

A făcut parte din consiliul de conducere al revistelor Copiii, SOS – copiii şi a fost redactor la revista Meridian (1992-1996). S-a pensionat în anul 1992, dar a continuat să lucreze în funcţia de consilier de carte la Ministerul Culturii şi redactor la revistele SOS – copiii, Vremea şi Totuşi iubirea. A fost consilier de carte la editurile „Destine”, „Amurg sentimental”, „Făt-Frumos” şi „Geneze” din Bucureşti.

Pentru prodigioasa lui activitate literară, scriitorul Irimie Străuţ a fost distins cu numeroase premii şi distincţii: „Premiul de proză”, pe anul 1955, al revistei Veac nou; Premiul „Cireşarii” (1957) al revistei Scânteia pionierilor; „Premiul de proză scurtă” (1968).  Cu prilejul Târgului de Carte de la Leipzig, ediţiile 1971 şi 1978, i s-a decernat „Medalia de aur”.  Biblioteca Municipală „Mihail Sadoveanu” din Bucureşti i-a conferit Premiul „Împăratul poveştilor” (1983). De asemenea, este laureatul Premiului „Di Roma” pentru scenariul filmului de animaţie „Bună dimineaţa, soare”, Italia, (1990).

Irimie Străuţ este membru al Uniunii Scriitorilor, Filiala Alba-Hunedoara, al Asociaţiei Scriitorilor Hunedoreni, membru de onoare al Ligii Scriitorilor din România, membru al Academiei Daco-Române din România şi al Asociaţiei Internaţionale „Publius Ovidius Naso” Solidaritas Ovidiana. Cetăţean de onoare al municipiului, al comunei Bulzeştii de Sus, satul Străuţii de Jos.

A colaborat, de-a lungul unei vieţi, la majoritatea publicaţiilor de literatură şi cultură din România, precum România Literară, Luceafărul, Convorbiri literare, Orizont, Familia, Tribuna, Adevărul literar şi artistic, Azi – cultural, Destine, Portul românesc, Meridian, Amurg sentimental, Anotimpuri, Vremea, Totuşi iubirea, Pentru Patrie, Glasul Patriei etc.

A publicat pagini pentru copii în ziare şi reviste de profil din Cehoslovacia, Ungaria, R.D. Germană, Bulgaria, China, Grecia ş.a.

Biblioteca Judeţeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva i-a oferit, în anul 2001, îndrăgitul Trofeu al „Micului Cititor”, în semn de recunoaştere şi apreciere a întregii creaţii a scriitorului Irimie Străuţ.

Irimie Străuţ a fost apreciat de scriitori şi critici literari de mare autoritate şi valoare precum Nicolae Breban, Anghel Dumbrăveanu, Hristu Cândroveanu, Viniciu Gafiţa, Florin Mugur, Mircea Sântimbreanu etc.

Cu deosebită consideraţie,

Director – Mannager

Ioan Sebastian Bara

12 gânduri despre „Irimie Străuţ – lansare de…cărţi

  1. Normal…Irimie are o activitate-cearşaf nu ca noi! 🙂 O lălăim şi cine ştie dacă ajungem la 80 de ani…Iar poemele noastre şăd bine mersi la sertar!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s