S-au dus zilele Babei. Urmează Moşii

9 martie. Gospodinele au pregătit mucenici, iar azi se împart. Pentru o perioadă eu nu sunt gospodină. Da’ e vecina mea, aşa că un mucenic va poposi şi pe masa mea plină de foi! 🙂

În popor, cei 40 de Mucenici se mai numesc şi Sfinţii, Mucenicii, Măcenicii sau Sfinţii-Mucenici. Sunt o mulţime de legende care circulă în legătură cu faptele lor. Tot de la Ioan Ţoca aflăm că bogaţii cei lacomi îi puneau pe săraci să lucreze şi în zilele de sărbătoare. Cei 40 de Mucenici ajutau săracii, care nu erau pedepsiţi  pentru că nu respectau sărbătorile. Mai mult, Sfinţii Mucenici înmulţeau recolta săracilor de 40 de ori, pe când recolta bogaţilor se diminua de 40 de ori.

În această zi: nu lucrează nici bărbaţii şi nici femeile; se dezgheaţă apa şi pământul; dis-de-dimineaţă, până nu răsare soarele, femeile seamănă în grădină legume, considerând că acestea vor rodi de 40 de ori mai mult şi toamna nu vor putrezi. Înainte de semănat, ele fac 40 de mătănii, 40 de mucenici şi pregătesc 40 de lumânări ; oamenii bat cu bâte, maiuri sau alte ciomege în pământ să iasă căldura şi să intre frigul etc.

(Ioan Ţoca, Sărbători religioase, datini şi credinţe populare, Editura ALLFA, Bucureşti, 2004)

Reclame

3 gânduri despre „S-au dus zilele Babei. Urmează Moşii

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s