Publicat în comunitate, cultura, deva, eveniment, relaţii publice, semnal

Primăvara asta a debutat cu…zilele nebuniilor :) – Biblionetu’ se extinde

Ioan Ţoca ne vorbeşte, în cartea „Sărbători religioase, datini şi credinţe populare”, printre altele, şi despre „Zilele nebunilor”. Ce sunt aceste zile? Citez şi sper să vă trezesc gustul pentru lectura de acest gen: „Zilele nebunilor – sunt primele zile din Păresimi (Postul Mare), când mai mulţi oameni care sunt mai buni de gură şi glumeţi se îmbracă în zdrenţe şi seara se duc pe la casele oamenilor sau la şezători. Aici spun tot felul de glume şi de strigături, iar pentru a nu fi recunoscuţi şi pentru ca oamenii să nu se supere pe ei pentru glumele făcute, aceştia îşi schimbă vocea.” Înainte mult mai este…în carte. 🙂

Iar zilele nebuniilor se referă la vârtejul în care am intrat de luna asta. Am început să slăbesc (asta e bine!), să trăiesc intens pentru un minunat proiect pe care il voi dezvălui…după 1 aprilie (nu e păcăleală).

Acum, pentru a nu-l supăra pe bunul meu prieten, „Bibliotecarul” Seba, voi prezenta câteva din acţiunile Bibliotecii noastre (restanţe)! Scuze, prietene! 🙂

Selectăm din comunicatul „Bibliotecarului”:

Biblionet, la filialele Bibliotecii Judeţene „Ovid Densusianu” Hunedoara – Deva

Biblioteca Judeţeană „Ovid Densusianu” Hunedoara – Deva este angrenată, din anul 2008, într-un amplu program de asigurare a accesului la comunicarea gratuită prin internet, de care beneficiază locuitori ai judeţului din toate categoriile socio-profesionale şi de toate vârstele.

Fundaţia Bill şi Melinda Gates a avut generoasa iniţiativă de a contribui la transformarea radicală a bibliotecilor publice din întreaga lume în centre vii de comunicare şi interconectare între oameni prin conceperea şi implementarea Programului The Global Libraries. Ideea de bază a acestui program o constituie accesul gratuit al oamenilor la informaţie prin uriaşul potenţial al internetului. În România, a fost astfel demarat Programul Naţional „Biblionet – lumea în biblioteca mea”, finanţat de Fundaţia Bill şi Melinda Gates, în valoare de 26,9 milioane de dolari, program preconizat să se desfăşoare pe durata a 5 ani. În final, graţie acestui proiect, se va dezvolta şi consolida un sistem de biblioteci publice moderne în România. Prin cursurile de formare și tehnologia furnizată, Biblionet va ajuta bibliotecile să asigure servicii noi în comunitățile locale. „Biblionet – lumea în biblioteca mea” este un parteneriat amplu încheiat între IREX (International Research & Exchanges Board, o organizaţie nonguvernamentală profilată şi pe implementarea programelor de acces liber la internet), Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional, Fundaţia EOS, Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România (ANBPR), autorităţile locale şi bibliotecile publice româneşti.

Biblioteca Judeţeană „Ovid Densusianu” Hunedoara – Deva este inclusă în proiect încă din anul 2008, când a devenit centru-pilot al Programului Biblionet.  (…)

până pe data de 16 martie 2012, vom inaugura 20 de centre Biblionet în 18 localități din județ. Biblioteca Județeană „Ovid Densusianuˮ Hunedoara – Deva, a reușit să atragă în această a treia etapă a proiectului Biblionet, suma de 402490,39 lei, sumă concretizată în aparatură IT (98 de calculatoare, 20 de imprimante, 20 de scannere, 20 de proiectoare, 20 de ecrane de proiecție, 98 WebCam, 98 de căști cu microfon), softuri (licențe).

La ora actuală putem spune că Biblioteca Județeană și-a asumat și de această dată pe deplin și a treia etapă a proiectului Biblionet.

Prin toate aceste servicii noi și de înaltă calitate nu facem altceva decât să aducem biblioteca alături de principalele instituții ale comunității.

Astăzi am inaugurat trei centre Biblionet la Filiala Nr. 1, Filiala Nr. 3 și Filiala Nr. 4, ale Bibliotecii Judeţene „Ovid Densusianu” Hunedoara – Deva. Colegii noştri de la aceste filiale (Filiala Nr. 1, Cartier Dacia, Bl. 41, parter; Filiala Nr. 3 în incinta Grupului Şcolar „Téglás Gábor”, Filiala Nr. 4 în incinta Școlii Generale din Cristur) sunt pregătiţi şi sunt gata să ofere sprijin şi consultanţă tuturor celor care vor veni să utilizeze calculatoarele. Suntem bucuroşi că am reuşit ca, în municipiul Deva, să venim în întâmpinarea dorinţei membrilor comunităţii locale şi să ne diversificăm serviciile până la nivelul filialelor. În felul acesta, biblioteca publică ţine pasul cu cerinţele de comunicare şi informare aflate în plină expansiune.

Bineînţeles, vizualu’:

Seba? Iubeşte Biblioteca mai mult decât pe sine!

Să se bucure: ivanuska  celucrufrumos  zamfir  ulise  gabrielasavitsky   şi toţi ceilalţi, bineînţeles… 🙂

2 gânduri despre „Primăvara asta a debutat cu…zilele nebuniilor :) – Biblionetu’ se extinde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s